Вовчанська міська військова адміністрація

 

Харківська область

На виконання  ст. 52 Закону України «Про повну загальну середню освіту», з метою забезпечення професійного розвитку педагогічних працівників, здійснення їх науково-методичної підтримки в системі загальної середньої освіти у Вовчанській  громаді в 2020 році було створено   Комунальну установу «ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ВОВЧАНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ».

У зв’язку з широкомасштабним вторгненням російської федерації в Україну, яке розпочалось 24 лютого 2022 р. довелось  тимчасового призупинити роботу Центру. Після деокупації роботу комунальної установи  було відновлено з 02 січня 2023 року в дистанційному режимі.

 Для  створення єдиного інформаційного освітнього простору в громаді, формування та оприлюднення бази даних програм підвищення кваліфікації педагогічних працівників, інших джерел інформації (веб-ресурсів), необхідних для професійного розвитку, представлення установи в Інтернет-спільноті  заново створено вебсайт комунальної установи (https://cprvov.blogspot.com), який постійно наповнюється відповідним контентом. На вебсайті висвітлюються напрями діяльності, анонсується   проведення заходів з неформальної освіти, розміщується інформація щодо програм педагогічної мобільності, оприлюднено програми підвищення кваліфікації педагогічних працівників, інші джерела інформації , необхідні для професійного розвитку педагогів.

 

З серпня  2023 року Центр  відновив створення  інформаційно-професійного збірника «Консультант» для педагогів закладів дошкільної та  закладів загальної середньої освіти. Вже вийшло 8 примірників, які наповнені  корисною інформацією для педагогів закладів дошкільної та загальної середньої освіти.

В 2024 році Центр продовжує свою діяльність, а саме:

  • надає консультативну підтримку педагогічним працівникам з питань планування та визначення траєкторії їхнього професійного розвитку, проведення супервізії, розроблення внутрішніх документів закладу освіти, а також особливостей організації освітнього процесу в закладах освіти за різними формами здобуття освіти, у тому числі з використанням технологій дистанційного навчання;
  • здійснює професійну підтримку педагогічних працівників із питань впровадження компетентнісного, особистісно орієнтованого, діяльнісного, інклюзивного підходів до навчання здобувачів освіти;
  • підвищення кваліфікації педагогічних працівників через семінари, тренінги, майстер-класи тощо.

Так, в січні 2024 консультантом КУ «ЦПР ПП» Аллою Комеристою для вчителів початкових класів було проведено зустріч-рефлексію за допомогою платформи Zoom. Під час зустрічі педагоги досліджували ефективні педагогічні стратегії НУШ у командах, у сесійних залах, зафіксували свої дослідження за допомогою дошки Jamboard.

  У березні працівниками Центру розпочато серію вебінарів «Дистанційне навчання. Калейдоскоп цифрових інструментів”. Під час  першого вебінару педагогічні працівники громади  розглянули  такі цифрові інструменти, як:

  • Canva (спікери - Бородавка В. С, Долинська К. Р., вчитель КЗ «Вовчанський ліцей № 3»)
  • освітню платформу Wordwall; (спікер - Подлуцька Г. В., вчитель КЗ «Вовчанський ліцей № 2»)
  • український освітній портал «На Урок» (спікер - Шмаков О. М., вчитель КЗ «Вовчансько-Хутірський ліцей»).

Зацікавленість темою, обмін досвідом, спокійне спілкування, творчий підхід – усе це допомогло провести зустріч пізнавально, цікаво, корисно.

У квітні запланована нова зустріч, тож до нових зустрічей! 

Відділ освіти Вовчанської міської ради